Intervju med rektor Robert

Anna och Elias intervjuar rektor Robert Lindberg

Anna och  Elias: Hej, välkommen, tack för att vi får intervjua dig.

Robert: Tack, kul att vara här, spännande.

 Anna: Hur länge har du varit rektor?

Robert: Oj, jag trodde ni skulle komma med lätta frågor. Nu måste jag verkligen tänka efter. Jag har faktiskt varit rektor i över 15 år. Det har varit en rolig tid och jag trivs bra med jobbet. Det är väl därför tiden har gått så fort.

 Elias: Vad gör en rektor?

Robert: Det är säkert olika beroende på hur skolan och skolledningen är uppbyggd, men mitt fokus ligger på eleverna, lärarna och det pedagogiska ledarskapet. Det blir ett strategiskt arbete med mycket praktiskt ledarskap för att säkerställa en välfungerande skolvardag för alla. Jag tänker mig att visa tydlighet och att alltid ha tydliga mål skapar samförstånd och stabilitet.

Anna: Det låter inte så svårt?

Robert: (skrattar) Det är ett otroligt roligt arbete men ibland är det såklart både svårt och krävande. Som rektor är jag ansvarig för kvaliteten och resultaten på skolan, att eleverna får det stöd de har rätt till, att de når målen och att alla känner sig trygga i skolmiljön.

 Anna: Bestämmer du över lärarna?

Robert: (skrattar igen) Både ja och nej, jag är ju lärarnas chef men ska också vara en pedagogisk ledare. De flesta lärare har läst minst fyra år högskola, oftast ännu mer och många har jobbat som lärare länge. En lärare vet nästan alltid själv bäst hur den egna undervisningen ska bedrivas men kan som de flesta behöva stöd och hjälp ibland. Som pedagogisk ledare försöker jag vara ett stöd och att ge förutsättningar för lärarna att utvecklas samt att samverka i kollegiet. Jag kan också vara ett bollplank vid betygsättning samt att ihop med skolledningen avlasta lärarna om det är stressigt.

 Elias: Har skolan någon bestämd pedagogisk profil?

Robert: Nej inte om du menar färdiga koncept som Montessori, Waldorf, IB, PBL eller Case-metodik. Däremot försöker vi brett använda oss av vetenskapligt belagda arbetssätt som instruktion i helklass och återhämtningsövning. Flera av våra lärare har exempelvis gått olika universitetskurser i kognitionsvetenskap inriktat mot lärande, kurser med stark empirisk grund för vad som fungerar i klassrummet, vilket gett mycket positiva resultat.

Anna: Hur lyckas man i skolan?

Robert: Var öppen, bli inte rädd för ett nytt ämne, allt kan inte va kul och lustfyllt direkt, men ju mer du lär dig, ju mer intresserad blir du av ämnet. Vi ger dig förutsättningar, kunskap och förväntningar men ansvaret för din kunskapsinhämtning är alltid ditt eget. Du behöver komma till skolan, komma i tid, delta, samarbeta, fokusera, anteckna, repetera och själv nöta hemma. Har du svårigheter med att läsa, skriva och räkna behöver du lägga extra tid på det och komma på den extrainsatta undervisningstiden som vi erbjuder alla elever.

Elias: Slutligen hur ska man kunna välja bland alla skolor?

Robert: Du måste inte veta vad du vill bli just nu. Det viktigaste med gymnasiet är att gå på gymnasiet och att få en godkänd gymnasieexamen, det i sig öppnar många dörrar. Det är dock viktigt att tänka på att många av de jobb som inte kräver högre utbildning är på väg att försvinna. Lägstanivån på arbetsmarknaden höjs ständigt, tiden då det fanns en stor mängd ”enkla jobb” är förbi, så dina skolresultat är såklart inte oviktiga, man måste kämpa. Då du lämnar Gripen ska du vara väl förberedd för nästa steg i livet oavsett om det startar med högskola, arbete, eget företag eller en jorden runt resa. Så tänker jag.

 Anna och  Elias: Tack för en bra intervju.

Robert: Tack själv.

👈 tillbaka till Rektor Robert